Perníky

 

Měkoučké perníčky

40 dkg hladké mouky

14 dkg cukru moučka

5 dkg másla

2 lžíce medu

1 lžička jedlé sody

1 prášek do perníku

1 lžička perníkového koření

1 lžíce kakaa (nemusí být)

2 vejce

 

Těsto zaděláme a necháme zhruba 1 hodinu odležet. Pokud je to déle, nic se neděje, naopak, těsto je lepší. Po odležení těsto opět propracueme, vykrajujeme tvary, které před upečením a hned i po vyndání z trouby, potíráme rozšlehaným vejcem s mlékem. Budou se nádherně lesknout.

Tyto perníčky jsou ined měkké a nepotřebují se rozležet.

Bílkovou polevu přiznávám dělám od oka, jen bílek (nejlépe pasterovaný), cukr moučka, citr. šťáva. Hustotu zkouším tak, že zkusím dve "ťupky" vedle sebe, pokud drží tvar, poleva je ok, pokud ne, přidám ještě malinko cukru.

 

Perníkové figurky

500 g hladké mouky

1 balíček prášku do perníku

250 g moučkového cukru

80 g másla nebo rostlinného tuku

2 lžíce medu

2 žloutky

cca 1 dcl mléka

citronová šťáva

špetka mleté skořice

 

Vypracujeme těsto, které ncháme přes noc v chladu odpočinout. Poté opět propracujeme, vykrajujeme tvary  a pečeme dorůžova.

Tyto perníčky potřebují klasickou dobu uležení, která je závislá na prostředí. V panelovém bytě zhruba měsíc.

 

Perníčky od Alenky

1 kg hladké mouky

10 dkg tuku

30 dkg moučkového cukru

20 dkg medu

půl prášku do pečiva

2 dkg jedlé sody

3 vejce

kávová lžička koření - hřebíček, fenykl, anýz, nové koření, skořice - je možné použít směs perníkového koření přímo z pytlíku:-)

 

Vše zaděláme a necháme opět přes noc uležet. Samotné perníčky po upečení potřebují zhruba měsíc na změknutí. Ale jsou naprosto výbrné.