Perníky
Měkoučké perníčky
40 dkg hladké mouky
14 dkg cukru moučka
5 dkg másla
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
1 prášek do perníku
1 lžička perníkového koření
1 lžíce kakaa (nemusí být)
2 vejce
Těsto zaděláme a necháme zhruba 1 hodinu odležet. Pokud je to déle, nic se neděje, naopak, těsto je lepší. Po odležení těsto opět propracueme, vykrajujeme tvary, které před upečením a hned i po vyndání z trouby, potíráme rozšlehaným vejcem s mlékem. Budou se nádherně lesknout.
Tyto perníčky jsou ined měkké a nepotřebují se rozležet.
Bílkovou polevu přiznávám dělám od oka, jen bílek (nejlépe pasterovaný), cukr moučka, citr. šťáva. Hustotu zkouším tak, že zkusím dve "ťupky" vedle sebe, pokud drží tvar, poleva je ok, pokud ne, přidám ještě malinko cukru.
Perníkové figurky
500 g hladké mouky
1 balíček prášku do perníku
250 g moučkového cukru
80 g másla nebo rostlinného tuku
2 lžíce medu
2 žloutky
cca 1 dcl mléka
citronová šťáva
špetka mleté skořice
Vypracujeme těsto, které ncháme přes noc v chladu odpočinout. Poté opět propracujeme, vykrajujeme tvary a pečeme dorůžova.
Tyto perníčky potřebují klasickou dobu uležení, která je závislá na prostředí. V panelovém bytě zhruba měsíc.
Perníčky od Alenky
1 kg hladké mouky
10 dkg tuku
30 dkg moučkového cukru
20 dkg medu
půl prášku do pečiva
2 dkg jedlé sody
3 vejce
kávová lžička koření - hřebíček, fenykl, anýz, nové koření, skořice - je možné použít směs perníkového koření přímo z pytlíku:-)
Vše zaděláme a necháme opět přes noc uležet. Samotné perníčky po upečení potřebují zhruba měsíc na změknutí. Ale jsou naprosto výbrné.